Tuesday

Kenaikan harga minyak

Sumber:Dari Wikipedia Bahasa Melayu


Harga piawai minyak mentah pada NYMEX ialah di bawah $ 25/tong pada September 2003, tetapi pada 11 Ogos 2005, ia naik ke atas $60/barrel, dan topped out pada harga rakaman $78.40 tiap barrel pada July 13, 2006. Pakar-pakar menyenaraikan beberapa faktor yang membawa kepada kenaikan mendadak harga minyak, termasuk pelancaran peluru berpandu Korea Utara, Krisis antara Israel dan Lebanon, amalan menempah bahaya nuklear Iran, dan laporan-laporan dari jabatan A.S tenaga menunjukkan kekurangan pada simpanan petroleum.

Sementara harga-harga minyak considerably tinggi dari setahun yang lalu, harganya masih melebihi sekurang-kurangya $14 daripada harga puncak yang dilaraskan mengikut kadar inflasi semasa krisis harga minyak tahun 1980, apabila harga minyak lebih daripada apa yang setaraf dengan nilai harga $90 setong.Di Amerika Syarikat harga-herga gasoline mencapai tinggi seluruh-waktu sewaktu minggu pertama di September 2005 selepas peristiwa dukacitanya Hurricane Katrina. Harga runcit sederhana pada masa itu $3.04 tiap gelen.

Harga paling tinggi sebelumnya adalah $2.38 per gelen dalam bulan Mac 1981, yang mana akan menjadi $3.20 per gelen selepas sedikit perubahan bagiinflasi. Secara perbandingan, purata harga runcit di United Kingdom (gasolin dalam Inggeris dialek Amerika) adalah 86.4p pada 19 Oktober 2006. Ini bersamaan dengan £3.29 per A.S. gelen, atau US$6.13 per A.S. gelen.Bekalan

Terdapat banyak sebab mengapa peniaga minyak merasakan kenapa bekalan minyak mesti dikurangkan. Satu daripada perkara yang paling mustahak adalah meningkatnya pergolakan di TImur Tengah, kawasan paling banyak mengeluarkan minyak. Peperangan di Iraq, program nuklear, dan ketidakstabilan dalaman di Arab Saudi semuanya akan membawa kepada penurunan bekalan minyak serta merta. Di luar kawasan Timur Tengah penghasil minyak mereka dengan isu-isu mereka telah menyebabkan kebimbangan terhadap pelabur, seperti tunjuk perasaan dan masalah Middle East other oil producers with their own issues have caused worry for investors, such as the strikes politik diVenezuela dan di Afrika Barat.


No comments:

Post a Comment