Monday

6.800 Orang Tahanan (Termasuk 300 Anak-anak) Dipenjara Yahudi

Selasa 29 Jun 2010 01:59 by Bannoura Saed – Berita IMEMC

Penyelidik Palestin khusus hal ehwal tahanan, Abdul-Nasser Farawna (bekas tahanan), menyatakan bahawa ketika ini terdapat 6.800 tahanan dipenjarakan oleh Israel, termasuk 300 kanak-kanak, 34 perempuan, dan 213 tahanan dalam pentadbiran tahanan.
Farawna menyatakan bahawa sebelas ahli parlimen yang dipilih rakyat masih dipenjara oleh Israel, dan terdapat hampir 1500 tahanan yang sakit dan memerlukan rawatan perubatan yang mendesak; puluhan dari mereka perlu kepada pembedahan dan rawatan hospital konstan.

Dia juga mengatakan bahawa tahanan ditempatkan di hampir dua puluh penjara, kem tahanan dan pusat interogasi, terutama di Ramon, Shatta, Galboa ', Asqalan, Hadarim, Al-Damoun, Be'er Sheva, ofer, Majoddo dan kem tahanan Negev.

Sebahagian besar tahanan (83%) berasal dari Tebing Barat, dan 10,6% dari mereka adalah dari Gaza, sementara bakinya adalah warga Arab Israel dan warga Arab yang lain. 800 orang tahanan yang dihukum penjara seumur hidup, 590 orang dihukum lebih dari dua puluh tahun, 472 orang dihukum lebih dari 15 tahun, 15 orang dijatuhi hukuman lebih dari 15 hingga 20 tahun, sementara 710 orang pula dijatuhi hukuman lebih daripada 20 tahun.

Terdapat 213 orang tahanan yang dipenjarakan di bawah perintah tahanan pentadbiran tanpa tuduhan ataupun perbicaraan, dan tujuh orang tahanan dari Gaza yang ditahan di bawah apa yang Israel panggil sebagai "pejuang haram".

309 orang tahanan ditangkap sebelum perjanjian Oslo pertama dan sebelum Palestin Autoriti ditubuhkan pada tahun 1994, 117 orang tahanan ditahan sejak lebih dari 20 tahun, dan 17 orang tahanan yang ditahan sejak lebih dari 19 tahun. Tahanan Nael Al-Barghouthi, Fakhri Al-Barghouthi dan Akram Mansour telah dipenjarakan sejak lebih dari 30 tahun.

Farawna menyeru kumpulan Hak Asasi Manusia, institusi lain berkaitan dan kemudahan media untuk menyoroti masalah tahanan dan untuk memulakan kempen perpaduan menuntut pembebasan mereka.

Dia menambah bahawa tahanan perang yang ditangkap, Gilad Shalit, yang diadakan oleh perlawanan di Gaza, tidak boleh dibebaskan sehingga semua tahanan, khususnya mereka yang menghabiskan bertahun-tahun di balik jeriji besi, dan orang yang dijatuhi hukuman penjara bagi tempoh panjang, dibebaskan.

Koperal Gilad Shalit adalah satu-satunya tentera Israel yang tangkap oleh Palestin, beliau ditangkap pada tarikh 26 Jun 2006.

Sumber:
http://www.imemc.org/article/59023

No comments:

Post a Comment