Saturday

Ancaman Keselamatan kepada Israel: Mayonis, kicap, kancing (pakaian), jarum peniti, jarum dan benang jahit.

Mayonis, kicap, kancing (pakaian), jarum peniti, jarum dan benang jahit di Gaza adalah 'ancaman keselamatan kepada Israel!

Penumpang saling sindir menyindir (satira) sesama mereka ketika mendengar berita dalam teksi yang mereka naiki pagi Ahad itu. Buat pertama kalinya kerajaan Israel membenarkan sebahagian daripada item baru sejak mengenakan sekatan di Gaza. Antara item tersebut ialah mayonis, sos tomato, tali kasut, kancing (baju), jarum, peniti, jarum dan benang jahit. Keputusan Israel itu menjadi bahan jenaka penumpang-penumpang yang berulang dari bandar Deir Al-balah ke Gaza City. Sampai hari Ahad pagi itu, barang-barang tersebut dianggap sebagai ancaman terhadap keselamatan Israel. Membatalkan larangan adalah "sebuah ekspresi dari keinginan Israel untuk meringankan penderitaan rakyat Palestin tinggal di Gaza," menurut jurucakap Tentera Darat Israel Jeneral Eitan Ben Eliyahu.

Di kedai kopi di daerah Al-Remal di Gaza City, seorang pemuda dengan sinis menyatakan: "Jika itu sahaja alat yang dinbenarkan mereka mengambil masa lebih dari tiga setengah tahun untuk membolehkan menjahit dan memasang butang, mungkin akan memakan masa tujuh tahun sebelum mereka membolehkan menyiapkan pakaian sedangkan simen,. kita bisa melupakannya. "

Pakar ekonomi antarabangsa Omar Shaaban, yang mengetuai PAL - Institut Fikir Kajian Strategik, memberi amaran bahaya keputusan Israel. "Ketika orang-orang di AS dan England mendengar bahawa Israel akhirnya dibenarkan sos tomato dan mayonis, yang barang-barang mewah, mereka menganggap bahawa semua barang-barang lain yang terdapat di Gaza Ini adalah penipuan .." Shaaban berkata kepada Al-Ahram Weekly bahawa, "sekitar 8,000 komoditi yang diimport ke Gaza sebelum pengepungan jumlah ini telah turun ke beberapa dozen sahaja, yang menunjukkan keadaan tragis kepungan telah menyebabkan .."

Shaaban menunjukkan kesalahan lain dalam dakwaan Israel bahawa tidak terdapat krisis kemanusiaan di Gaza. "Apakah definisi saintifik krisis kemanusiaan?" tanyanya. "Adakah ditakrifkan dalam istilah hanya kekurangan makanan sahaja? Perkara-perkara lain seperti kesihatan, sosial, psikologi dan faktor keselamatan yang mesti dipertimbangkan." Dia mencatat bahawa sebelum pengepungan, Gaza tidak mengalami kekurangan makanan yang signifikan, bertentangan dengan citra Israel berusaha untuk menggambarkan bahawa Gaza selalu kekurangan makanan. Gaza selalu berhasil, dan kadang-kadang makmur, Shaaban menjelaskan. "Sekataan ini bertujuan untuk sengaja melemahkan Gaza," dalihnya. "Banyak barang diseludup melalui terowong, majoriti rakyat Palestin tidak mampu membelinya kerana kemiskinan mereka."

Menurut laporan Biro Pusat Statistik Palestin, 50 peratus dari anak-anak di Gaza menderita anemia dan kekurangan zat makanan (gizi). Juga, satu juta warga Palestin bergantung pada bantuan kemanusiaan bagi rezeki, 80 peratus warga Gaza hidup di bawah garis kemiskinan; dan pekerjaan telah mencapai 65 peratus, terutama di kalangan pemuda dan lulusan universiti. Rata-rata pendapatan seorang hanya $ 2 sehari.

Sekatan juga telah menghabiskan simpanan 88 jenis ubat penting, seperti ubat untuk kesihatan mental, penyakit darah, penyakit hati, dan formula (susu dan lain-lain) untuk bayi. Kekurangan juga terjadi ke atas 120 jenis bekalan perubatan, termasuk kateter (caherers), bahan yang diperlukan untuk kemoterapi, dan benang bedah. Laporan tersebut mendedahkan bahawa 90 peratus air minum di Jaluran Gaza tidak sesuai untuk diminum manusia, dan satu-satunya stesen penjanaan kuasa di Gaza telah kehilangan 60 peratus daripada kapasitinya, sehingga berlakunya pemadaman letrik purata 10 jam setiap hari.

Pakar ekonomi Palestin Gad Hamed menegaskan bahawa pengepungan telah melenyapkan hampir semua industri di Jalur Gaza. Gad berkata kepada Mingguan Ahkam bahawa dari 3,900 kilang berfungsi sebelum kepungan, hanya segelintir yang masih beroperasi kerana kekurangan bahan-bahan mentah. Dia menambah bahawa beberapa kilang yang masih dalam perniagaan bergantung pada bahan diseludup melalui terowong.

Pada masa yang sama, Gad meneruskan, sejumlah besar penduduk Gaza bergantung ke atas pertanian untuk meneruskan kehidupan mereka, sektor yang telah dihancurkan oleh sekatan kerana kekurangan baja, racun perosak (insecticides) dan kelengkapan pertanaian seperti tali nilon, hos dan biji benih. Situasi ini mendorong penyebaran penyakit tanaman pertanian yang mengancam panen (penuaian hasil) di beberapa daerah. Gad menyatakan lagi bahawa pendapatan purata telah menurun lebih daripada 50 peratus di Semenanjung Gaza berbanding dengan angka pada tahun 1999, ketika mencapai $ 1.750 per tahun. Hari ini, hanya sekitar pada $ 850 setahun.

Harga barang dan perkhidmatan di Semenanjung Gaza juga lebih tinggi dari purata harga di Israel, walaupun purata bahagian KDNK individu di Israel adalah $ 21,000 - 24 kali lebih besar daripada angka di Gaza.Eksport dari Gaza telah berhenti terus dan import menurun menjadi kurang dari $ 700 juta, 70 peratus daripada yang diseludup dari Mesir melalui terowong.

Menurut Persatuan Stesen Petrol, keperluan harian bahan bakar Gaza berjumlah 350.000 liter bahan bakar solar, 120.000 liter petrol, 350 tan gas asli dan 350,000 liter solar industri untuk penjanaan kuasa. Tapi kesan dari sekatan, import solar telah turun 74 peratus, petrol sebanyak 79 peratus, gas asli untuk keperluan rumah tangga sebanyak 71 peratus.

Sementara itu, Pejabat Penyelarasan Hal Kemanusiaan (OCHA) PBB melaporkan bahawa Israel tidak memenuhi komitmen untuk Setiausaha Agung PBB Ban Ki-Moon yang akan membolehkan bahan pembinaan yang diperlukan untuk dua projek yang diawasi oleh PBB. OCHA menyatakan bahawa Israel telah membenarkan hanya 17 peratus daripada bahan pembinaan yang diperlukan untuk dua projek, walaupun fakta bahawa Perdana Menteri Israel Binyamin Netanyahu dan Menteri Pertahanan Ehud Barak secara peribadi meyakinkan Ban bahawa mereka akan membenarkan sebarang bahan-bahan yang diperlukan untuk projek.

OCHA juga mendedahkan bahawa Tel Aviv tidak menunai janji kepada Presiden Perancis Nicolas Sarkozy untuk membolehkan sebahagian daripada bahan pembinaan yang diperlukan untuk membina semula Rumah Sakit Al-Quds, musnah semasa perang Gaza 2008-2009 ketika diserang oleh tank-tank Israel diposisikan di bahagian barat Bandar Gaza. Sarkozy dua kali menelefon Netanyahu secara peribadi untuk meminta kelulusan sebahagian daripada bahan tersebut.

Pesuruhjaya UNRWA Jenderal Filippo Grandi menyatakan bahawa keadaan di Gaza tak tertahankan, untuk makluman bahawa 1.5 juta orang - satu juta di antaranya berdaftar sebagai pelarian - yang membayar harga sekatan. Dalam sebuah wawancara dengan akhbar Al-Palestin-Quds, Grandi mengatakan bahawa Israel tidak menghiraukan seruan PBB untuk menamatkan pengepungan, menambah bahawa Tel Aviv seharusnya membenarkan kemasukan cukup bahan pembinaan untuk pembinaan kembali apa yang telah dihancurkan semasa perang Israel pada Semananjung Gaza, dan tahun-tahun sebelum itu. Dia mengecam Israel kerana menolak “permintaan kecil" ini.


Sekatan ke atas Semenanjung Gaza tidak dapat diterima dan polisi sporadikal membenarkan seguni tepung dan beberapa peralatan masuk setelah proses yang panjang dan rumit tidak boleh diterima," tegas Grandi. "Satu setengah juta orang tidak boleh hidup seperti ini." Dia melanjutkan bahawa terowong dapat mengurangkan beberapa kesan sekatan yang dikuatkuasakan oleh Israel, itu adalah "ekonomi haram" yang akan mempunyai implikasi yang berbahaya pada kestabilan dan keamanan negara.


Menurut Ziyad Zaza, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Ekonomi kabinet dibubar di Gaza, senarai barang yang Israel baru-baru ini dibenarkan masuk ke Gaza adalah jenaka yang mempersenda manusia dan menipu (skews) realiti. Zaza berkata kepada Mingguan Al Ahram bahawa Israel adalah menipu dan mereka-reka kenyataan dalam usaha untuk mengalihkan perhatian dunia dari pengepungan keras di Gaza. Ia menyeru ditamatkan sekatan sama sekali dan untuk semua, dan membenarkan kemasukanbarang-barang - khususnya simen, besi, bahan utama untuk industri, pertanian - dan mengizinkan import dan eksport antara Gaza dan dunia.

Zaza mendesak dunia untuk tidak membiarkan Israel untuk meneruskan kepungan, menegaskan bahawa keputusan seperti itu sangat "melucukan" seperti memasukkan benang dalam jarum, Tel Aviv cuba untuk mengelakkan kemarahan seluruh dunia dengan tekanan bersama untuk menamatkan pengepungan. Dia menegaskan bahawa sekatan ekonomi mesti dihapuskan dan sempadan semua penyeberangan dibuka semula. Dia menegaskan bahawa usaha Israel untuk menipu dunia tidak akan berjaya kerana penderitaan yang disebabkan oleh kepungan tidak dapat disembunyikan.

Source:
http://sabbah.biz/mt/

No comments:

Post a Comment