Sunday

Kongress AS lulus $3 Bilion untuk Tentera Israel dalam Bajet 2011

David R. Henderson menulis; "War Makes Us Poor". Apa tidaknya Kesatuan Soviet (USSR) menjadi bangkrap setelah berperang dengan Afghnistan, manakala jatuhnya Khilafah Uthmaniayyah ialah selepas kalah dalam perang dengan negara-negara di eropah. Tetapi berlainan dengan Israel yag masih bertahan walaupun telah berperang selama 60 tahun di Palestin. Israel bukan sahaja dibiayai oleh syarikat-syarikat terkemuka di dunia tetapi mendapat pelbagai bentuk bantuan dari Amerika Syarikat sejak tahun 1949 lagi.

Malah bantuan ini akan sentiasa meningkat dari tahun ke setahun.

Baru-baru ini Presiden Obama berjanji untuk "meneliti setiap baris bajet 2011 untuk menghapuskan program yang AS tidak mampu untuk tanggung atau program tidak akan mendatangkan hasil". Tapi seminggu kemudian, ia menghantar permohonan bajet tahun kewangan 2011 ke Kongres, yang termasuk $3 bilion bantuan ketenteraan kepada Israel.

Ia meminta peningkatan bekalan senjata AS kepada Israel - sebahagian daripada sepuluh tahun perjanjian $3 billion yang ditandatangani antara kedua-dua negara pada tahun 2007 - memenuhi syarat untuk kedua-duanya sebagai program yang Amerika Syarikat tidak mampu dan tidak berjaya dalam membina keadilan dan keamanan abadi antara Israel dan Palestin.

Data diterbitkan oleh Kempen AS untuk mengakhiri pendudukan Israel baru-baru ini menunjukkan bahawa bantuan ketenteraan AS kepada Israel dalam bentuk pada kewangan dan harga moral yang AS tidak mampu bayar. Laman webnya menunjukkan bahawa $3 billion peruntukkan bagi Israel ini sama boleh digunakan untuk menyediakan kediaman bagi lebih dari 364,000 keluarga berpendapatan rendah dengan voucher perumahan yang mampu dimiliki, atau untuk melatih 498,000 pekerja untuk kerja hijau, atau untuk menyediakan program membaca awal untuk 887,000 pelajar berisiko, atau untuk menyediakan akses kepada perkhidmatan penjagaan kesihatan asas bagi lebih daripada 24 juta orang Amerika yang tidak diasuranskan.

Jika senjata akan dihantar ke Israel untuk satu tujuan yang baik, maka mungkin satu debat antara senjata canggih dan mentega akan lebih sesuai. Namun, Israel berulang kali menyalahgunakan senjata AS untuk melakukan pelanggaran hak asasi manusia terhadap warga Palestin yang terpaksa hidup di bawah pendudukan haram tentera 42 tahun di Tebing Barat, Baitulmuqaddis Timur, dan Gaza.

Sepanjang pemerintahan Bush, Israel membunuh tidak kurang dari 3,107 warga awam Palestin yang tidak berdosa, menurut organisasi hak asasi manusia Israel B'Tselem. Israel juga telah mencederakan ribuan orang Palestin yang tidak bersalah dan menghancurkan billion dolar infrastruktur awam Palestin termasuk rumah, sekolah, kilang, bangunan-bangunan kerajaan, dan lapangan terbang Palestin. Tahap keparahan dan skala pembunuhan dan kemusnahan ini telah dimungkinkan oleh senjata hi-tech AS diberikan kepada Israel dengan wang pembayar cukai.

Dan semasa tahun pertama pentadbiran Obama, Israel terus penyalahgunaan stok senjata AS untuk memperkukuhkan dasar-dasar aparteid terhadap Palestin dengan mengekalkan kepungan haram atas Jaluran Gaza - kolektif menghukum 1.5 juta warganya Palestin dengan sangat menyekat aliran bantuan kemanusiaan - dan membina Israel haram - hanya penjajahan di tanah Palestin yang dirampas di Tebing Barat dan Jerusalem Timur.

Itu persis seperti untuk mencegah penyalahgunaan senjata AS melalui undang-undang Kawalan Eksport Senjata yang dilulus oleh Kongres, di mana pembatasan secara yang ketat terhadap negara-negara asing menggunakan senjata untuk tujuan apapun selain "keselamatan dalaman" atau "membela diri secara sah." Mewujudkan dinding apartheid dan penjajahan untuk mempertahankan pendudukan tentera asing, menguatkuasakan kepungan alaf batu, dan membunuh dan mencederakan ribua orang awam yang tidak berdosa sudah pasti tidak boleh dianggap sah dan ianya sendiri-jelas bukan untuk keselamatan dalam negeri.

Namun walaupun ini jelas penyalahgunaan senjata oleh Israel - yang paling jelas selama tahun 2008 yang baru-baru ini serangan Disember-Januari 2009 di Semenanjung Gaza yang mengorbankan lebih dari 1,300 warga Palestin hanya dalam masa tiga minggu – kedua-duanya iaitu Kongres dan Pentadbiran Obama telah gagal untuk mendakwa Israel bertanggungjawab atas pelanggaran undang-undang Kawalan Eksport Senjata dan memberhentikan bekalan senjata seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.

Hanya beberapa suara sepi di Capitol Hill - seperti Rep Brian Baird, Rep Keith Ellison, dan Rep Dennis Kucinich - telah berbicara dengan berani dan jujur tentang kesan dari senjata yang dihantar ke Israel, yang laporan Amnesty International 2009 disebutkan sebagai harfiah "mencetuskan" konflik Israel-Palestin.

Malangnya, Presiden Obama tidak mengindahkan Ahli-ahli Kongres ini. Ketika ditanya pada mesyuarat dewan bandaraya di Tampa baru-baru ini tentang kesan bantuan ketenteraan AS kepada Israel terhadap penduduk awam Palestin, seperti biasanya Obama kelihatan seperti bingung sebelum tergagap-gagap, "Lihat, lihat, lihat, Timur Tengah adalah jelas satu bencana telah merebak di wilayah itu selama berabad-abad. "Dia kemudian mula mengalih pertanyaan dengan hambar tentang keamanan.

Tidak respon Presiden dalam menanggapi pertanyaan menunjukkan bahawa ahli politik lebih memilih untuk menutup mata terhadap ketidakcocokan nyata dengan cuba untuk mempromosikan keamanan Israel-Palestin Israel sambil memberikan senjata kepada Israel kononnya perlu untuk mempertahankan pendudukan haramnya atas tanah Palestin.

Rujukan:
http://thiswar.org/2010/02/27/2011-budget-to-congress-has-3-billion-for-israel-military/
http://sabbah.biz/mt/archives/2010/06/26/david-r-henderson-war-makes-us-poor/
www.fas.org/sgp/crs/mideast/RL33222.pdf
http://www.scribd.com/doc/33625775/Rl33222-Us-Aid

No comments:

Post a Comment